6 PRAKTICKÝCH ZPŮSOBŮ, JAK SEŠÍT ŠVY U KOŽENÉ KABELKY

 

Pokud jste začínali s šitím oblečení jako já, vsadím se, že vám přijde výroba kožených kabelek jako španělská vesnice. Dost věcí se zdá podobných, ale když pak začnete její tvorbu vymýšlet, vyrojí se spousta otázek. 

 

Můžu s ní zacházet jako s látkou? Začišťují se nějak švy a hrany? Jak tašku posešívat, když chcete, aby stála rovně jako socha? A právě na způsoby sešívání kůže se dnes podíváme.



ŠITÍ KŮŽE NA OBRÁTKU 

 

Tento způsob určitě znáte právě z oděvního šití. Kůži pokládáte lícem na líc a švovou záložku odšíváte z rubové strany. Potom díly nebo celou kabelku obracíte lícní stranou nahoru a švy máte schované uvnitř. 

 

Jaké použít kůže?

Všechny nejsou vhodné pro tento postup. Pevné, tuhé a silné kůže se špatně obrací. Můžete si je tak ošklivě polámat a servete si ruce. Vybírejte proto jemné a měkké usně, které jsou poddajné a půjdou snadno otáčet. Jestli nevíte, jaké mám na mysli, přečtěte si minulý článek.

 

U silnějších kůží je potřeba švové záložky vytenčit tzv. okosit. Pokud to neuděláte, šev si pěkně nelehne a kabelka nebude vypadat pěkně.

okosené x neokosené_volkyleather



3 způsoby jak upravit švové záložky, když šijete tzv. na obrátku

 

1. Obraťte švové přídavky dovnitř a zaklepejte je kladivem

 

Kladivo v brašnářském řemesle funguje totiž jako žehlička. Po zaklepání bude šev poddajnější a kabelka získá pěkný tvar. Nebouchejte kladivem ale moc silně, ať si kůži nepoškodíte.

na obrátku_volkyleather

 

2. Rozlepte švové přídavky

 

Získáte hladký a plochý šev. Naneste lepidlo podél šití z rubové strany kůže, nechte chvíli zavadnout a pak přídavky rozdělte a přilepte k dílům. Opět lehce zaklepejte kladivem.

rozlep_volkyleather

 

3. Šijte na obrátku s paspulí

 

Paspule je tenká gumová trubička oblepená vytenčenou kůží. Vkládá se mezi dva díly kůže a všívá se přímo do švu. Je to pěkný a efektní prvek, ale práce s ní už je náročnější, jak na přípravu, tak na samotnou montáž.

paspule_volkyleather




ŠITÍ KŮŽE S PŘIZNANÝMI HRANAMI 

 

Díky tomu, že se kůže netřepí jako látka, máme širší možnosti, jak jednotlivé díly kabelky spojovat k sobě. A šití s přiznanými hranami je právě jedna z nich. Okraje po oříznutí můžete nechat tak, jak jsou. Doplněk pak bude vypadat syrově a drsně. Krásně zabarvená a zaleštěná hrana zase udělá z vaší kabelky luxusní záležitost.

 

Jaké použít kůže?

Na kabelky a doplňky s přiznanými hranami se nejvíce hodí pevné a tuhé kůže. Dobře se s nimi pracuje, hrany se dají hezky upravit a kabelky z nich samy drží tvar.



3 způsoby jak spojit díly s přiznanou hranou

 

1. Šijte přeplátovaně

 

Velice častý způsob spojení kůží, kdy se díly navzájem překrývají.

přelep_volkyleather

 

2. Vyhrajte si s podložením

 

Méně obvyklý, ale efektní způsob spojování dílů usně. Proužek, kterým díly podkládáte můžete udělat záměrně z jiné barvy. Hrany od sebe nepatrně oddálíte a získáte tak zajímavý prvek na vaší kabelce.

s podložením_volkyleather

 

3. Slepte a prošijte okraje dílů tzv. na hranu

 

Z rubové strany natřete okraje dílů lepidlem, nechte zavadnout a slepte. Z lícní strany jemně zaklepejte kladivem a prošijte.

na hranu_volkyleather



Kabelkový tip na závěr

Toto jsou nejčastější způsoby spojování jednotlivých dílů z kůže. Faktem je, že na jedné kabelce objevíte několik druhů švů. Staňte se na chvíli detektivem a bedlivě sledujte, jak jsou ušité kabelky kolem vás. Tak se hodně naučíte.

 

A pokud se nechcete jen dívat, ale potřebujete se učit samotným šitím, tak si rovnou stáhněte šablonu na jednoduchou klopnovou kabelku, kterou jsem vytvořila. Je zdarma a okamžitě k dispozici přímo >>> tady.

 

Ať se daří.

I.