Z JAKÉ KŮŽE VYRÁBĚT KABELKY - TIPY Z PRAXE PRO ZAČÍNAJÍCÍ KABELKÁŘKY

Chcete si ušít krásnou koženou kabelku. Úplně ji před sebou vidíte. Nářadí mám, říkáte si, natrénováno na odřezkách taky. Ale z jaké kůže mám tu tašku vyrobit?

Začátky nejsou snadné, proto vám dám v tomto článku návod krok za krokem, jak postupovat s jakým typem kůže a na co si dát pozor.

Můj první nákup kůží na kabelky byla totiž katastrofa. Vymyslela jsem si celou kolekci k diplomové práci a vůbec jsem nevěděla, co mám vybrat. Neznala jsem názvy kůží. Měla jsem jen matnou představu, jakým způsobem ty kabelky budu šít. 

A vlastní návrhy jsem zapomněla doma, takže jsem je dodavateli ani nemohla ukázat, aby mi poradil. No, všechno bylo špatně. Tlačil mě čas a utratila jsem nemalou částku peněz. 



“Jedna moje základní rada proto je: všechno si dobře promyslete a dejte si na čas. Tvoření z kůže neuspěcháte.”



  • Hoďte váš nápad na papír nebo si postahujte obrázky kabelek, které se té vaší podobají. 
  • Promyslete si, JAKÝM způsobem budete kabelku šít - jestli na obrátku nebo přiznáte hrany.

 

A tady se asi dostanete do bodu, kdy si začnete zoufat, protože neznáte typy kůží. Nemáte je tzv. osahané, a tak si nedokážete představit, jaká by se vám hodila.

 

Existuje mnoho druhů kůží, různé způsoby činění, povrchové úpravy a spousty dalších informací. Na to všechno by člověk skoro potřeboval vysokoškolský diplom z koželužství.

Anebo dlouhé roky praxe, omylů a vyhozených kůží jako v mém případě. Všechno, co vám radím, tak vychází z mé několikaleté kabelkové praxe.

 

Pro začátek jsem pro vás rozdělila kůže na kabelky do 3 kategorií, podle toho jak se chovají a na jaké typy kabelek se hodí nejvíc.

 

vzornik kuzi_volkyleather

 

 

1. Jemné kůže - kozinka, jehnětina, vepřovice

Tyto kůže jsou opravdu jemné, tenké a nevydrží velké zátěže. Proto se používají v oděvním průmyslu, na rukavice a podšívky bot. 

Můžete je samozřejmě využít i při výrobě kabelek. Používají se hlavně jako podšívkové kůže, ale ušijete z nich i malé kabelečky jako jsou psaníčka, toaletky a další drobotě.

Ovšem nečekejte, že v nich odnesete cihličky zlata. Pokud je chcete použít na větší projekty a potřebujete, aby měli větší nosnost, určitě doporučuji je celoplošně podlepit a vyztužit.

 

vysvětlivka_typy kůží_volkyleather

 

2. Měkké kůže - teletiny, měkké hovězinové kůže (chromočiněné i valchované třísločiněné)

Sem patří kůže, které jsou silnější a pevnější než kůže v předchozí kategorii. Jsou měkké, ohebné a dobře se z nich šijí kabelky a batohy tzv. na obrátku. Tedy klasicky, jak to znáte z výroby oděvů. Šijete lícem na líc a švy obracíte dovnitř.

 

Tyto kůže mají větší tloušťku než usně v předchozím odstavci, a proto od síly 1,2 mm a výš doporučuji vytenčit švové záložky (seříznout ručně nožem nebo na kosícím stroji). Bez toho jdou tašky špatně obrátit a švy nevypadají pěkně.

 

Můžete šít kabelky taky tzv. na hranu, kdy ji záměrně přiznáváte. U měkkých kůží je ale náročnější tuto hranu hezky zaleštit a zabarvit. U třísla to ještě zvládnete ručně dřevěným hladítkem. U chromočiněných kůží je to skoro nemožné.

Netrapte se tím a sáhněte po barvách na hrany zn. Fenice nebo Giardini. Fungují skvěle a koupíte je v nejrůznějších barvách. Jestli nevíte, kde je sehnat, stáhněte si můj seznam ověřených e-shopů.

 

 seznam e-shopů pro práci s kůží_zdarma_volkyleather

 

Pokud chcete, aby kabelka z těchto měkkých kůží sama držela tvar, je potřeba kabelku podlepit vhodnou výztuží.





3. Pevné kůže - hověziny (třísločiněné, chromočiněné)

Sem patří kůže v různých tloušťkách, které se hodí na všechny druhy kabelek od psaníček až po velké kabelky a tašky. Pevné kůže se špatně obrací, proto se využívají u střihů, kde je přiznaná hrana kůžeU třísla krásně vyleštíte hranu hladítkem. U chromočiněných kůží opět radím sáhnout po zmíněných barvách od Fenice nebo Giardini.

 

Za mě je optimální tloušťka kůže na kabelku 1,5 - 2,0. Je dobré totiž myslet taky na to, že s tloušťkou usně se zvětšuje i hmotnost celé tašky.

 

Pokud potřebujete skálopevnou a velkou kabelku, je lepší použít slabší kůži a dohnat pevnost výztuhou např. Salpou, která je lehká a přitom přinese požadovaný výsledek.

 

vysvětlivka_salpa a hladítko_volkyleather



 

 

 

 

Moje závěrečná kabelková rada

 

Ušít si vlastníma rukama koženou kabelku je krásný pocit. Je možné, že první ani druhá kabelka nebude dokonalá. A ani nemusí být. Je to ruční práce

 

Začněte jednoduššími kabelkami a postupně je šperkujte. Nebojte se investovat do kvalitních kůží a jeďte si je vybrat přímo k dodavateli. Poradí vám a ukáže vám různé druhy usní.

Osahejte si je, ptejte se na názvy a nebojte se poprosit o malý vzorek. Postupně si takhle rozšíříte obzory a budete mít vlastní vzorkovnici, ke které se můžete kdykoliv vracet.

 

Kdyby jste hledali jména dodavatelů, najdete je přímo tady >>> seznam ověřených e-shopů.

 

To je pro dnešek všechno. Držím palce, aby se vám kabelky dařily přesně jak chcete.

I.