BEZPROBLÉMOVÉ LEPENÍ KŮŽE: VÝBĚR LEPIDLA, TIPY A TRIKY PRO DOKONALÉ SPOJE

Lepení kůže je dovednost, která nachází široké využití v různých oborech, ať už jde o obuvnictví, čalounictví nebo výrobu kabelek. V tomto blogovém článku se podíváme na běžná i vylepšená lepidla pro slepování kůže, koukneme se na správný postup lepení a nakonec si povíme, jak odstranit případné nechtěné zbytky vyteklého lepidla.

 

Čím lepit kůži

Nejčastěji se k lepení kůže využívají kontaktní lepidla známá svým typickým zápachem. Patří sem značky jako Vukolep, Supercollene, Unilep, Prenocel, nebo Chemopren, které zajistí pevné spojení dvou kůží. Důležité je sledovat správnou konzistenci lepidla a mít po ruce ředidlo, abyste dosáhli co nejlepšího výsledku. 

 

“Pokud je totiž lepidlo příliš husté a táhne se jako žvýkačka nebude spoj dostatečně držet. “

 

Existují ovšem i vylepšená lepidla, která představují pro lidský nos méně agresivní alternativu. Například kontaktní lepidlo Vukolep je možné sehnat i ve verzi bez toluenu, což výrazně snižuje jeho zápach a práce s ním je daleko příjemnější. 

 

⭐Můj osobní favorit je ale lepidlo na kůži na bázi vody, jako je např. Ecostick. Je absolutně bez zápachu, drží perfektně a v případě potřeby stačí naředit vodou. Jediná nevýhoda je jeho vyšší pořizovací cena.

 

Jak lepit kůži

Princip lepení kůže je u všech zmíněných lepidel stejný. Na oba slepované díly naneste tenkou vrstvu lepidla a nechte ji zavadnout

 

Co to znamená "nechat zavadnout"? 

Že je lepidlo po nějaké době při dotyku suché, při vyšším tlaku se ale chytá na váš prst. Když máte obě kůže takto připravené, pevně je přitiskněte k sobě. Můžete si pomoct kladivem nebo válečkem s větší plochou.

 

💡TIP: Pokud si chcete udržet vaše lepidlo co nejdéle ve skvělé kondici, nenamáčejte štětec přímo do plechovky! Díky častému kontaktu se vzduchem lepidlo rychleji houstne a ztrácí svoji kvalitu. Najděte si uzavíratelnou nádobu, např sklenici od jogurtu nebo marmelády a vždy si do ní odlijte menší množství. Takhle vám vaše zásoby vydrží daleko déle :-)

 

Jak odstranit vyteklé lepidlo z kůže nebo textilní podšívky

  • Pokud dojde k tomu, že lepidlo vyteče na povrch kůže, je nejlepší jednat rychle. Mokré lepidlo je možné zlikvidovat hned – stačí otřít hadříkem nebo použít prst a jemně ho odrolit. 

 

  • Na již zaschlé lepidlo dobře funguje surová guma. 

 

  • Pokud je lepidlo na rubové straně kůže a guma nefunguje, sáhněte po jemnějším brusném papíru.

 

  • Může se stát, že lepidlo nejde žádným způsobem odstranit. Často se tak stává, když se vsákne do tkanice zipu nebo textilní podšívky. Tady doporučuji použít odstraňovač lepidla ve spreji, například Adhesive Remover značky Tesa. 

 

odtranění lepidla z kůže_blog_volkyleather

 

Shrnutí a tip na závěr

Lepení kůže je užitečnou dovedností, která vám umožní vytvářet nejrůznější věci. Ať už se pustíte do opravy bot nebo se sami vrhnete do výroby originální kabelky, správná technika lepení je důležitá pro dosažení skvělých výsledků. 

Vyberte si kvalitní lepidlo, pracujte pečlivě a nezapomeňte na skleničku od marmelády. A pokud se něco nepovede, nezoufejte! S mými tipy na odstraňování drobných nehod snadno zvládnete i ty nejmenší zádrhely.

 

⭐ A abych vám usnadnila nákup kvalitních lepidel, mám pro vás připravený seznam mých oblíbených eshopů, kde najdete jak zmíněná lepidla pro lepení kůže, tak i další potřebné materiály. Stáhněte si tento seznam zdarma, objevte rychle vše, co potřebujete a pusťte se do díla!

 

Pokud máte nějaké otázky nebo mi chcete ukázat své výsledky, neváhejte a napište mi. Těšíme se na vaše úspěchy!

 

I.