KOVOVÉ ZIPY NA KOŽENÝCH KABELKÁCH: JAK JE NAVLÉKNOUT A 3 TIPY PRO JEJICH POUŽITÍ

Hledáte způsob, jak nejen zdokonalit svou koženou kabelku, ale také ji opticky zvýšit hodnotu? Přemýšlíte nad správným typem zipu, který by k vašemu výrobku dokonale ladil?

V tomto článku se budeme věnovat kovovým zipům na kožené kabelky a postupům, jak je správně použít. Získáte tipy na výběr, zakoupení a dokonce i na to, jak nekonečný kovový zip správně navléct. Pokud chcete, aby vaše kožená kabelka byla výjimečná, jste na správném místě!

 

Jaký zip na koženou kabelku

 

Při práci s kůží používejte kovové zipy. Není to dogma, ale moje přátelská rada.

Plastové zipy jsou jemnější, častěji dochází k jejich poškození a na kožených kabelkách a doplňcích opticky srážejí hodnotu doplňku. Prostě pak doplněk vypadá lacině. 

 

Kovové zipy naopak vydrží déle a dodají vaší práci luxusnější vzhled.

 

Kde koupit kvalitní zip?

 

První co vás určitě napadne je zajít do nejbližší galanterie. A tady mám pro vás druhou důležitou radu.

 

Nepoužívejte HOTOVÝ kovový zip, který běžně koupíte v galanterii.

 

Tyhle zipy jsou vyráběné pro bundy, kalhoty a jiné oděvy. Proto mají jezdce v sobě zabudovaný takový zámeček tzv. aretaci, kterou odemknete tím, že zatáhnete směrem od sebe za poutko zipu a jde pak hladce otevřít.

 

U kabelek je ten pohyb úplně jiný. Pak jde zip špatně otevřít a v lepším případě jen vy, v horším zákazník, získáte dojem, že je s kabelkou něco špatně. 

 

Setkali jste se s tím někdy?

 

K vyřešení tohohle problému stačí koupit kovový zip v metráži a jezdec bez aretace.

 

jezdec bez aretace_volky leather_1_1

 

Ještě se mi nestalo, že bych v galanterie nebo na e-shopu narazila na hotový kovový zip s tímto typem jezdce. Proto na konzultacích i kurzech doporučuji všem svým studentům koupit zip v metráži a jezdec bez aretace zvlášť.

 

Jestli nevíte, kde je sehnat, stačí si zdarma stáhnout seznam mých oblíbených eshopů.




Jak navléct kovový zip

 

Navléct jezdec na kovový zip není až taková věda, jen stačí vědět jak. Mrkněte na video tady.

Zoubky zipu mají při bližším pohledu na jedné straně takové výstupky a ty při navlékání jezdce musí směřovat nahoru, ve směru zapínání zipu.

Pak jezdec po zipu běhá hladce a bez zaseknutí. 



Jak zakončit zip střižený z metráže

 

K zipům v metráži se dají sehnat kovové uzávěrky. Při ustřižení zipu je potřeba kombinovanými kleštěmi (nebo speciálními kleštěmi na zipy) vytrhat přebytečné zoubky a na začátek i konec zipu nasadit tato ukončení. Kleštěmi je potom musíte zmáčknout a připevníte je tak ke tkanici.

Obejdete se ale i bez těchto kovových komponentů.

Stačí na začátku zipu správně založit tkanici zipu a na konec připevnit kožené zakončení. Mrkněte na tento příspěvek na mém IG.

 

Pár slov na závěr

 

Doufám, že vás tento článek inspiroval k vylepšení vašich kožených výrobků pomocí kovových zipů. Pokud chcete zůstat v obraze a sledovat další užitečné rady, návody a inspiraci, nezapomeňte mě sledovat na mém Instagramovém účtu @volkyleather.

 

Těší mě, že společně můžeme objevovat svět kožených výrobků a inspirovat se navzájem!

 

I.