ZÁKLADY ZPRACOVÁNÍ KŮŽE: 5 ZPŮSOBŮ JAK UPRAVIT HRANY

Jak upravit hrany kůže, aby byly dokonalé? Koukáte už na několikáté video na YouTube s ovladačem v ruce. Stopujete ho každých pár vteřin, abyste konečně přišli na to, jak to dělat správně?

 

Pravda je taková, že existuje několik možností, jak můžete zapravit hrany kůží a ne každý se hodí pro všechny druhy usní a typy kožených výrobků.

 

 "Musíte brát ohled na kůži, ze které vyrábíte. Je měkká nebo pevná? Je to chrom nebo tříslo? Tvoříte opasek, peněženku nebo měkkou kabelku? Máte možnost slepené hrany seříznout nebo zabrousit?"

 

Trvalo mi několik let než jsem na tohle přišla. Utratila jsem hodně peněz za různé přípravky. Byla jsem naštvaná sama na sebe, že na to nemůžu přijít. V tom videu jim to šlo přece tak krásně?!



Tento článek má za cíl představit vám 5 různých způsobů, jak upravit hrany kůže, přičemž každý z nich je vhodný pro určitý typ usně a druh tvořeného výrobku. Dozvíte se užitečné rady, které vám pomohou zvládnout tuto dovednost a dosáhnout dokonalých hran.

 

 1. RAW hrana

 

Cesta nejmenšího odporu. Hranu jednoduše zaříznete nožem, případně zaoblíte hranořízkem a máte hotovo. Je to jedna z možností. I když se říká, že upravená hrana je vizitka řemeslníka, nikde není vytesáno do kamene, že hrany kůže MUSÍTE mít zapravené. 

 raw hrana_ 5 způsobů jak upravit hrany_volky leather

Výhody - méně práce (úprava hran zabere dost času) a to ve výsledku znamená příznivější cena výrobku.

 

X Nevýhody - nezačištěná hrana je neošetřená, skrze ni proniká do kůže vlhkost. To může mít podstatný vliv na životnost výrobku.

 

✨Vzhled výrobku bude drsný a syrový.

 

👉 Použití- tříslo i chrom, měkké i pevné kůže, všechny druhy výrobků.

 

 

2. Tradičně zapravená hrana

 

Jednou z možností je zapravit hranu tradičním způsobem a to za pomoci včelího vosku. Potřebujete jen brusný papír nebo hranořízek, kousek vosku a bavlněný hadr, který nepouští chloupky.

 

Ostrou hranu začistíte hranořízkem nebo brusným papírem, několikrát přejedete voskem a hadříkem rychle přejíždíte po hraně. Vlivem tření se vosk rozehřeje, vsákne se do hrany a zaleští se. 

 uprava hran kůže včelím voskem_ 5 způsobů jak upravit hrany_volky leather

 

Výhody - Levná a rychlá varianta

 

X Nevýhody -Včelí vosk má tendenci se slabounce lepit a proto chytá prach. Hrana pak časem není tak pěkná. 

 

"Dobrá finta je vytvořit si vlastní voskovou směs, kdy smícháte včelí a obyčejný parafinový vosk v poměru 1:1."

 

✨ Hrany budou ošetřené, matně lesklé.

 

👉 Využijete na pevné třísločiněné kůže, na výrobcích, kde se vám hrana nebortí pod rukama jako jsou opasky a výrobky ze silnějších nebo slepovaných kůží.

 

 

3. Profesionální začištění hran 

 

Tento způsob využívá valná většina tvůrců, kteří pracují s třísločiněnými kůžemi. U této varianty docílíte krásně lesklých hran. 

 

Potřebujete brusný papír různé zrnitosti, tokonele (tragakantovou gumu), leštící dřevěný kolík nebo tzv. hladítko a kousek hadříku na doleštění.

Vždycky je dobré hranu nejprve zbrousit, začistit hranořízkem, nanést tokonele a leštit kolíkem. Postup ještě jednou nebo i vícekrát zopakujte (už bez hranořízku), abyste dosáhli krásně lesklé hrany. Na závěr doleštěte hadříkem a máte hotovo.

 profesionální začištění hran_tokonele_ 5 způsobů jak upravit hrany_volky leather

 

Výhody - profesionálně vypadající hrany

 

X Nevýhody - časově náročná varianta

 

✨ Hrany budou ošetřené, krásně lesklé, výrobek bude vypadat nádherně. 

 

👉 Využijete na pevné třísločiněné kůže, na výrobcích, kde vám hrana krásně drží a nekroutí se. U slabého nebo měkčeného třísla už je tento postup náročnější.

 

 

4. Začištění hran barvami Fenice 

 

Velká výhoda této varianty je, že si můžete vybrat nebo namíchat barevný odstín jaký chcete a můžete ji brousit. Dají se použít na všechny typy kůží i když je pravda, že u slabších a hlavně měkkých kůží je začištění hrany náročnější.

 

Hranu nejprve lehce zbrušte, ostrý kraj začistěte hranořízkem nebo brusným papírem, naneste první vrstvu barvy nebo jen vody a jemnoučkým brusným papírem zahlaďte. 

Pokud jste s hranou spokojení, naneste finální vrstvu barvy a nechte zaschnout. Vznikne vám krásná matná hrana. 

Pokud potřebujete větší lesk, přejeďte hranu několikrát hladítkem nebo použijte lesklý bezbarvý finish od téže značky. 

 barvy fenice_ 5 způsobů jak upravit hrany_volky leather

 

Výhody - profesionálně vypadající hrany různých barev

 

X Nevýhody - časově náročnější varianta

 

✨ Hrany budou ošetřené, krásně barevné a matné, a nebo lesklé pokud použijete lesklý finish.

 

👉 Využijete na třísločiněné i chromčiněné kůže, u slabé nebo měkčené kůže už je tento postup náročnější.

 

 

5. Začištění hran barvami Guardini  

 

Tato varianta je skvělá, pokud pracujete s měkkými a slabými kůžemi nebo vám technologický postup neumožňuje slepované hrany seříznout nebo pořádně zbrousit. 

Aplikace těchto barev funguje tak, že nejprve nanesete bezbarvý/ mléčný Base Coat. Ten funguje jako plnidlo. Krásně vyrovná nerovnosti a vytvoří hezky zaoblenou hranu. Někdy je pro dobrý výsledek potřeba nanést těchto vrstev několik.

Finálně se pak na takto upravenou hranu nanese samotná barva a nechá se zaschnout. To je vše.

 barvy guardini_ 5 způsobů jak upravit hrany_volky leather

 

Výhody - profesionálně vypadající hrany různých barev, obejdete se bez broušení

 

X Nevýhody - horší dostupnost barev, někomu se nelíbí “uměle” vypadající vzhled

 

✨ Hrany budou ošetřené, krásně barevné, matně lesklé.

 

👉 Využijete na třísločiněné i chromčiněné kůže, perfektní pro slabé nebo měkké kůže a hrany, kde není možné hezké broušení a srovnání lepených vrstev.



TIP NA ZÁVĚR

 

Nezapomeňte, že cesta k dokonalým hranám vyžaduje cvičení a trpělivost. S těmito 5 metodami v ruce jste na správné cestě k tomu stát se mistrem v upravování kůže. Všechny zmíněné barvy a pomůcky nemusíte zdlouhavě hledat na internetu. Najdete je v seznamu e-shopů, který jsem pro vás sepsala a je ke stažení zdarma.

 

Pokud potřebujete poradit nebo si nevíte kolem práce s kůží s něčím rady, klidně mi napište. Domluvíme se na online konzultaci a společně to vyřešíme. Někdy je lepší se zeptat než se týdny trápit.

 

Držím palce a ať se vám daří!

Iva